Què són els excedents no compensats?

[También en: castellano] [Euskaraz ere eskuragarri] [Tamén en: galego]

Les persones que tenen installacions d’autoproducció a casa, o bé que participen en alguna autoproducció collectiva, generen energia. Part d’aquesta energia la utilitzen al moment, i a vegades no la utilitzen tota, en sobra una part, que s’aboca a la xarxa. Aquesta és l’energia excedentària o excedents d’energia.

Segons estableix el RDL 244/2019, la compensació simplificada d’excedents permet compensar econòmicament els excedents d’energia generada per la installació d’autoconsum. La compensació simplificada s’aplica en el mateix mes natural que s’han generat i no es pot acumular per mesos posteriors. S’aplica al terme “electricitat utilitzada” i fa reduir la factura elèctrica. Per a més informació, pots consultar l’article sobre el preu de compensació dels excedents d’autoproducció.

Tot i això, i més enllà de la compensació simplificada d'excedents, les comercialitzadores que operem al mercat lliure podem oferir condicions més avantatjoses per poder aprofitar els excedents que quedin sense compensar després d’aplicar la compensació simplificada. En el cas de Som Energia, ho fem a través del sistema de Flux Solar.

Sigui com sigui, en un context de mercat elèctric volàtil i preveient que en el mercat elèctric cada cop hi haurà un percentatge més elevat de producció solar, no es recomana dimensionar les installacions fotovoltaiques tenint en compte el valor econòmic dels excedents, sinó fer-ho d'acord amb l’autoabastiment energètic i la gestió de la demanda.

Si bé podem considerar engrescador tenir el màxim nombre de plaques solars possibles a la nostra teulada o coberta, en termes econòmics pot no resultar tan atractiu i cal tenir-ho present a l’hora de dimensionar la installació.

Des del punt de vista ecològic, és interessant installar més plaques del que necessitarem per a ús personal, ja que suposarà més producció d’energia verda, descentralitzada i en mans de la ciutadania.

Com pots saber quants excedents no compensats tens?

Per saber l’import dels excedents no compensats, pots revisar la teva factura, a l’apartat “Compensació per electricitat excedentària”. Si han quedat excedents per compensar, hi apareixerà una nova línia que indica “Ajust límit de compensació per autoconsum” i l’import que ha quedat pendent.

A la factura es mostra el valor de tots els excedents d’autoproducció. Com dèiem, es poden compensar fins a arribar a zero en el terme de l’energia, però no pot sortir un import a retornar. Per això, en els casos en què el valor dels excedents és superior al que es pot compensar, s’afegeix una línia en positiu per tal d’ajustar-ho (“ajust límit compensació per autoconsum”. Aquest valor serà el que, amb el Flux Solar, es transformarà en Sols.

Quin estalvi suposen els excedents no compensats?

Els excedents no compensats són una part de l’estalvi que es pot aconseguir amb l’autoproducció, que va molt més enllà d’aquests excedents. A aquest altre article del Centre d’Ajuda t’expliquem quins són els mecanismes d’estalvi amb l’autoproducció