Què he de fer per passar el meu contracte a una modalitat amb autoproducció?

[También en: castellano] [Euskaraz ere eskuragarri] [Tamén en: galego]

A continuació detallem els passos que has de fer si disposes d’un sistema d’autoproducció (de menys de 100 kW i en baixa tensió) degudament instal·lat, a casa teva o al teu bloc de pisos, i et vols passar a una modalitat d’autoproducció per tal que s’apliqui a la teva factura.

Passar a modalitat d’autoproducció individual amb compensació simplificada

1. Registre d’autoconsum autonòmic

Cal presentar, a través dels canals establerts per cada comunitat autònoma, la documentació sol·licitada, que pot variar en funció de cada regió i de la modalitat d’autoproducció a la qual et vulguis acollir. Així doncs, el més recomanable és consultar o demanar a l’empresa que t’ha fet la instal·lació com has de procedir amb aquests tràmits.

Un cop registrada la instal·lació, l’organisme autonòmic s’encarrega, en un termini màxim de deu dies, de comunicar-ho a l’ empresa distribuïdora i aquesta, en deu dies més, n’ha d’informar la comercialitzadora amb qui tens el contracte, en aquest cas Som Energia.

2. Verificació de les dades registrades sobre l’autoproducció

Quan, a Som Energia, rebem la notificació per part de la distribuïdora, ens posarem en contacte amb tu per correu electrònic per tal que confirmis que les dades rebudes són correctes. Quan rebis el correu, doncs, hauràs d’anar a l’Oficina Virtual, a l’apartat “Contractes” i seleccionar “Els meus tràmits d’autoconsum”:

Aleshores t’apareixerà una pantalla similar a aquesta:

En cas que les dades siguin correctes, hauràs de marcar l’opció “Sí, acceptar el tràmit”.

En el cas que siguin errònies, hauràs de marcar l’opció “No, rebutjar el tràmit”, i t’hauràs d’adreçar també a l’organisme pertinent de la teva comunitat autònoma per tal que les corregeixi. D’aquesta manera, la distribuïdora ens tornarà a enviar la informació rectificada.

3. Sol·licitud de modificació del contracte d’accés

Si has verificat que les dades són correctes t’apareixerà una pantalla d’“Acceptació o rebuig del tràmit”, per acceptar o rebutjar la modificació del teu contracte a la modalitat d’autoproducció corresponent:

Allà podràs confirmar que vols passar el teu contracte a la modalitat d’autoproducció que pertoqui. També hauràs d’aportar documentació:

• En cas que es tracti d'una instal·lació registrada a Catalunya, cal que adjuntis la documentació següent: certificat de la instal·lació elèctrica de generació (CIE) i RITSIC (document acreditatiu de la inscripció al Registre d’Instal·lacions Tècniques de Seguretat Industrial de Catalunya); també ens és útil si ens fas arribar el document de registre de l'autoconsum (RAC). Normalment, aquesta documentació la facilita l’empresa instal·ladora.
  • Per a la resta de zones amb distribuïdora E-Distribución: certificat de la instal·lació elèctrica de generació i justificant de la presentació a l'organisme corresponent de la comunitat autònoma.
  • Per a la resta de distribuïdores de fora de Catalunya no fa falta aportar cap documentació.

Quan hàgim rebut aquesta sol·licitud, des de la cooperativa demanarem a l’empresa distribuïdora la modificació del contracte d’accés, i t’enviarem, al cap de pocs dies, un document de noves condicions particulars provisional. Quan la distribuïdora doni per bona la teva sol·licitud, t’activarà la modalitat d’autoproducció i aleshores t’enviarem les noves condicions particulars amb la modalitat d’autoproducció registrada i ho començarem a aplicar a la teva facturació mensual. La distribuïdora pot trigar un màxim de deu dies a fer aquest pas.

Aquesta modificació contractual té un cost regulat de 9,04 euros + IVA. Si tens pensat fer una modificació de potència del teu contracte, pots aprofitar aquest moment per fer-la, d’aquesta manera només hauràs de pagar un cop el cost del tràmit de fer modificacions de contracte.

Si estàs fent el tràmit d’ activar la modalitat d’autoproducció i mentrestant contractes amb Som Energia, és important que ens avisis que estàs tramitant l’autoproducció. D’aquesta manera podrem demanar a la distribuïdora que ens enviï la informació que potser ja ha enviat a l’anterior comercialitzadora.

Passar el contracte a modalitat d’autoproducció col·lectiva

En el cas de les instal·lacions col·lectives en què l’empresa distribuïdora sigui E-distribución, abans de demanar la modificació contractual a la modalitat d'autoconsum s'ha de sol·licitar a la distribuïdora la inspecció d'instal·lació elèctrica (IIE). Es pot demanar enviant un correu a inspeccionautoconsumo@enel.com.

Un cop ja s’ha fet la inspecció, per passar el contracte a una modalitat d’autoproducció col·lectiva s’han de fer els mateixos passos que per a autoproducció individual (punts 1, 2 i 3 de l’apartat anterior). A més, quan adjuntis la documentació, també ens hauràs d’adjuntar l’Acord de Repartiment d’excedents.

Fer un Acord de Repartiment d’excedents és un dels requeriments de l’autoproducció compartida. Estableix el percentatge d’energia generada que pertoca a cada un dels punts d’ús d’energia que participen de l’autoproducció col·lectiva.