Puc reduir la potència contractada si disposo d'un sistema d'autoproducció?

La potència contractada té una implicació en tots els elements i aparells que pots connectar alhora en un mateix punt de subministrament. Els consells generals a tenir en compte els pots trobar a l’article següent: Com puc saber la potència que necessito?

Si disposes d’un sistema d’autoproducció, a les recomanacions de l’enllaç anterior cal afegir les que comentarem seguidament, ja que en aquest cas, certament, el teu requeriment d’energia de la xarxa disminuirà. Això, però, no implica necessàriament que puguis abaixar la potència a contractar.

Per fer aquesta valoració ha de tenir en compte diferents factors:

• Pics de demanda en moments en què no tinguis generació pròpia.
  • Presència de bateries a la instal·lació.
  • Facturació per ICP.
  • Potència instal·lada del sistema d’autoproducció.

En primer lloc, has de revisar si en els moments en els quals estiguis generant poca o gens energia pots limitar la teva demanda elèctrica per tal de no fer saltar l’ICP: per exemple, si disposes d’una instal·lació fotovoltaica, has de pensar si pots disminuir la teva demanda a la nit o en dies amb molta nuvolositat, moments en els quals la producció és nul·la o molt baixa.

Aquí entra el condicionant de si es disposa de bateries o altres sistemes d’acumulació a la instal·lació: el fet que hi hagi bateries, afavoreix poder abaixar la potència contractada, ja que aquestes poden subministrar energia en els moments en què no hi ha producció.

També és important tenir en compte si la instal·lació té una potència superior a la potència contractada i la facturació del contracte és per ICP (interruptor de control de potència). En aquests casos, la potència contractada és la potència màxima que es permet  subministrar tant en un sentit com en l’altre. Així, si la potència demandada a la xarxa o bé, la potència exportada (és a dir, la potència excedentària bolcada a la xarxa) és superior a la contractada, s’activa l’ICP i es talla el subministrament.

Cal fer atenció en aquest punt per tal de no sobredimensionar excessivament la potència instal·lada en el sistema d’autoproducció i evitar problemes en els moments de màxima producció i mínim ús elèctric propi. En aquest cas, has de saber que es pot configurar l’inversor de la instal·lació per tal de limitar la potència excedentària bolcada a la xarxa.