Com funcionen les compres col·lectives d’autoproducció de Som Energia?

Fer extensiva la instal·lació de noves cobertes fotovoltaiques a les llars d’arreu del territori ha esdevingut un dels principals objectius de la cooperativa a curt termini. Per fer efectiva aquesta voluntat hem decidit impulsar un model de compres col·lectives d’aquest tipus d’instal·lacions per tal que sigui factible la seva adquisició pel màxim de persones usuàries possibles.

En què consisteix una compra col·lectiva?

Un grup important de persones, entre 50 i 100, pròximes a nivell geogràfic interessades en convertirse en autoproductores, es posen d’acord per aconseguir el millor preu i les millors condicions i garanties per aconseguir l'adquisició i instal·lació dels equips necessaris per produir energia elèctrica a partir del sol.

A qui van dirigides?

L’actual model de compres col·lectives de Som Energia va dirigit a persones i petites empreses sòcies de la cooperativa amb un habitatge o local amb coberta pròpia, o amb  permís de la resta de copropietaris, i amb un consum mig o mig-alt, això és a partir de 2.500 kWh anuals.

És important que la coberta sigui assolellada (ben orientada i sense ombres) i lliure de materials potencialment perillosos per a la salut com el fibrociment.

El model clau en mà

Un projecte “clau en mà” és aquell en el que es contracta a una empresa que serà la responsable del conjunt de l’obra des el preestudi fins a la completa finalització. En aquest cas, l’enginyeria adjudicatària s’encarrega de:

1. Preestudi
  2. Visita tècnica i assessorament
  3. Instal·lació
    1. Panells solars.
    2. Inversor
    3. Estructura
    4. Cablejat
    5. Proteccions
    6. Extres opcionals: bateries, optimitzadors, punt de càrrega, home manager… (depèn de cada campanya)
  4. Posada en marxa.
  5. Ajuda en la legalització.
  6. Tramitació de possibles, ajudes, subvencions o bonificacions. (depèn de cada campanya)

Fases d’una compra col·lectiva

1. Gestació:  la base societària de cada territori adapta el model a la seva realitat directa i s'organitza amb el suport de l’Equip Tècnic per tirar endavant la compra col·lectiva.

2. Concurs: els Grups Locals del territori juntament amb l’Equip Tècnic, organitzem una licitació oberta per adjudicar a una enginyeria de confiança l’estudi, assessorament, execució, ajuda en la legalització i posada en marxa de les 50, 75 o 100 instal·lacions que participen de la compra conjunta. Si ho consideren necessari, les empreses que es presenten al concurs ho poden fer amb acords de col·laboració amb altres empreses instal·ladores per tal de completar amb garanties totes les instal·lacions compromeses.

3. Inscripcions: s’obre el període en que les persones sòcies de la cooperativa es poden apuntar a la compra col·lectiva del seu territori fins arribar al mínim d’instal·lacions ofertades. Per inscriure’s a les compres col·lectives de Som Energia cal fer una bestreta de 150 euros. D’aquest import, 50 euros van destinats a costejar els tràmits administratius per part de l’Equip Tècnic de Som Energia i els altres 100 euros queden guardats en concepte de fiança fins que es finalitza i es posa en marxa correctament la instal·lació. Aquests 100 euros es descompten del preu final a pagar a l’empresa adjudicatària.

En cas que una persona inscrita sigui descartada per motius tècnics (inadeqüació de la  coberta, ombres, mala orientació…), es farà efectiu el retorn dels 150 euros. En cas de baixa voluntària, no serà retornada la bestreta.

4. Estudi a mida: l’enginyeria guanyadora del concurs farà un preinforme personalitzat i una posterior visita tècnica per acabar d’ajustar el projecte in situ i resoldre tots els possibles dubtes que vagin sorgint.

5. Execució de la obra: Una vegada realitzada la visita tècnica caldrà signar el contracte clau en mà per poder seguir amb els següents passos. Cal tenir en compte que les obres d’una instal·lació d’aquest tipus en general són senzilles i duren entre dos i cinc dies com a màxim.

Els pagaments es realitzaran de la següent manera:

1. En signar el Contracte clau en mà entre la persona sòcia i l’empresa: 50% del preu del contracte, més IVA.
  2. A la signatura de l'Acta de Recepció Provisional: 40% del preu del contracte, més IVA.
  3. En el moment de l’entrega per part de l’empresa a la persona sòcia de tota la documentació necessària per tal de poder tramitar la legalització de la instal·lació:  10% del preu del contracte, més IVA.

A part del preu final de cada model, la persona participant en la compra assumirà els impostos i taxes derivades del permís d’obres en cas que sigui necessari.

En el següent apartat de la web de la cooperativa pots veure la situació de les diferents compres col·lectives.

Enllaços relacionats