Com reduir els usos permanents d'electricitat

Els equips i els electrodomèstics de casa nostra sovint xuclen electricitat fins i tot quan no els estem utilitzant.

És el que coneixem per standby o ús permanent: electricitat emprada per un aparell quan no està realitzant la seva funció principal, però està connectat a una font d'alimentació i està preparat per ser utilitzat. Per exemple, un televisor continua usant una mica d’energia per mantenir la funció de control remot després que l'apaguem amb el comandament a distància.
Aquests “vampirs energètics” acaben “picant” a les nostres factures. Però el cost no és només econòmic. L'electricitat utilitzada per mantenir l' standby d'aquests dispositius sempre representa un gran nombre d’emissions que contribueixen a l'escalfament global, però es podrien evitar fàcilment.
Amb una mica de motivació i atenció podem reduir la càrrega permanent a la meitat o més.

Alguns consells i mesures a tenir en compte

1. Desconnecta els dispositius que no s'utilitzen o s'utilitzen rares vegades immediatament després de fer-los servir.
  2. Quan surtis de casa per períodes llargs, desactiva o fins i tot desconnecta els aparells elèctrics dels endolls.
  3. Connecta els dispositius a una regleta d'endolls amb interruptor per poder desconnectar-los tots de cop. Existeixen també ginys més sofisticats com el que comentem més endavant.
  4. Ajusta la configuració d'energia d’aquells equips quan sigui possible. Per exemple, posar en repòs l'ordinador després d’un temps d'inactivitat (apaga’l quan no el facis servir!).
  5. Quan hagis de canviar un equip, compra el nou, si és possible, amb l’etiqueta ENERGY STAR, ja que minimitza l'ús d'energia per a modes inactius i actius.
Bàsicament, la manera més eficaç i senzilla de reduir l’ús d'energia en espera és
apagar o desconnectar els electrodomèstics i dispositius després de fer-los servir.

Com identificar quins aparell fan ús elèctric en "stanby"

Normalment els equips que tenen un ús elèctric permanent, tot i no estar en funcionament, són aquells que:
• Tenen un control remot o una pantalla digital encesa contínuament.
>>Per exemple, televisors, reproductors DVD, ventiladors elèctrics, rentadores, forns de microones i equips d'àudio.
Encara que apaguem l'aparell amb el comandament a distància, aquest es manté en standby per mantenir funcions, com el sistema de control remot o el circuit de visualització digital.
• Tenen una font d'alimentació externa.
>>Carregadors de telèfons mòbils, ordinadors portàtils, etc.
Tot i que el dispositiu de càrrega principal de l'aparell estigui apagat, la unitat d'alimentació externa del dispositiu encara està fent servir electricitat de standby.
• Tenen bateria recarregable i dispositiu de càrrega.
>>Telèfons sense fil, carregadors de bateria, etc.
Pot ser que aquests equips continuïn utilitzant electricitat encara que la bateria estigui completament carregada.
Entre els aparells amb standby (mode espera) podem incloure:
mòdem de banda ampla, router wifi, telèfon sense fils, ordinador, monitor d'ordinador, impressora, carregador per a telèfon mòbil, tauleta, portàtil i bateria de seguretat, televisor, reproductor de vídeo, gravadora de vídeo digital, consola de videojocs, ràdio, ventilador elèctric, raspall de dents elèctric, maquina d’afaitar, etc.