Com reduir els usos permanents d'electricitat

[También en: castellano] [Euskaraz ere eskuragarri] [Tamén en: galego]

Els electrodomèstics i altres aparells elèctrics sovint xuclen electricitat fins i tot quan no els estem utilitzant.

L’ús elèctric que hi ha quan l’aparell està en mode d’espera ( standby) o ús permanent és l’electricitat que empra quan no està fent la seva funció principal, però en canvi està connectat a una font d'alimentació i està preparat per ser utilitzat. Per exemple, un televisor, després que l'apaguis amb el comandament a distància, continua usant una mica d’energia per mantenir activa la funció de control remot, per tal que el puguis encendre, quan vulguis, a través del comandament a distància.

Aquests “vampirs energètics” acaben tenint un impacte a les factures d’electricitat. Però el cost no és només econòmic. L'electricitat utilitzada per mantenir l' standby d'aquests dispositius representa un gran nombre d’emissions que contribueixen a l'escalfament global, i que es podrien evitar fàcilment.

Si no n’has tingut mai cura, amb una mica de motivació i atenció pots reduir aquest ús permanent a la meitat o més.

Com identificar quins aparells fan ús elèctric en standby

Normalment els equips que tenen un ús elèctric permanent, tot i no estar en funcionament, són aquells que:

• Tenen una pantalla digital o un control remot encès contínuament: per exemple, televisors, reproductors de DVD, ventiladors elèctrics, rentadores, microones i equips de so. Encara que apaguem l'aparell amb el comandament a distància, aquest es manté en mode d’espera per mantenir funcions, com el sistema de control remot o la pantalla de visualització.
  • Tenen una font d'alimentació externa: carregadors de telèfons mòbils, ordinadors portàtils, etc. Encara que el dispositiu de càrrega principal de l'aparell estigui apagat, la unitat d'alimentació externa del dispositiu encara està fent servir electricitat en forma permanent.
  • Tenen bateria recarregable incorporada i dispositiu de càrrega: telèfons sense fil, carregadors de bateria, etc. Pot ser que aquests equips continuïn utilitzant electricitat encara que la bateria estigui completament carregada.

Entre els aparells amb mode d’espera podem incloure: mòdem de banda ampla, encaminador wifi ( router), telèfon sense fils, ordinador (tant de taula com portàtil), monitor d'ordinador, tauleta,  impressora, carregador per a telèfon mòbil, bateria de seguretat, televisor, reproductor de vídeo, càmera de vídeo, consola de videojocs, ventilador elèctric, raspall de dents elèctric, màquina d’afaitar, etc.

Consells i mesures a tenir en compte:

1. Desconnecta, immediatament després de fer-los servir, els dispositius que no s'utilitzen o s'utilitzen rares vegades.
  2. Quan surtis de casa per a períodes llargs, apaga o fins i tot desconnecta els aparells elèctrics dels endolls.
  3. Connecta els dispositius a una regleta d'endolls amb interruptor, per poder desconnectar-los tots de cop.
  4. Ajusta la configuració d'energia dels equips electrònics quan sigui possible. Per exemple, posar en repòs l'ordinador després d’un temps d'inactivitat o apagar-lo quan prevegis no fer-lo servir durant força estona.
  5. Quan hagis de canviar un equip electrònic, si és possible, compra el nou amb l’etiqueta ENERGY STAR, ja que minimitza l'ús d'energia tant per a modes inactius com per a modes actius. En l’àmbit europeu, l’etiqueta EU EcoLabel, també és interessant, ja que garanteix un cert nivell d’eficiència energètica, sempre que l’aparell en qüestió es configuri o es programi per estalviar energia.

Bàsicament, la manera més eficaç i senzilla de reduir l’ús d'energia en espera és apagar o desconnectar els electrodomèstics i dispositius després de fer-los servir.

Articles relacionats

Fitxa d’eficiència energètica de dispositius mòbils (IDAE)